1. Gün/ 01.07.2025

 1. Gün/ 01.07.2025

Gaziantep’te Yeni Bir Ağ Kuruluyor

TÜRKÇİMENTO’nun 2002 yılından bu yana düzenlediği BETONART Mimarlık Yaz Okulu, bu yıl Gaziantep
Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ev sahipliğinde 30 Haziran’da başladı.

Küratörlüğünü Yüksek Mimar Erhan Vural’ın, moderatörlüğünü ise Yüksek Mimar Hande Ciğerli, Yüksek Mimar Eser Ergün ve Mimar/İçmimar Gizem Temiz’in üstlendiği yaz okulu, Türkiye’nin dört bir yanından gelen mimarlık öğrencilerini “Network / Ağ” teması etrafında bir araya getiriyor. Tema; mimarlık üretiminde bağlantı kurma biçimlerine, çok katmanlı ilişkilenme modellerine ve betonun bu çerçevedeki rolüne odaklanıyor.

Yaz Okulu’nun koordinasyonunu Yüksek Mimar Ali Fatih Cebeci, Dr. Mimar Ferhan Yalçın ve Mimar Mehmet Ali Yiğit üstlenirken, programın akademik danışmanlığını Dr. Öğr. Üyesi Esra Gürbüz Yıldırım yürütüyor.

Programın ilk günü, sabah saatlerinde gerçekleşen açılış konuşmalarıyla başladı. Açılışta TÜRKÇİMENTO Betonart İdari Koordinatörü Zeynep Aygün Hazer, Yüksek Mimar Ali Fatih Cebeci (Koordinasyon Ekibi adına), Yüksek Mimar Erhan Vural (Küratör), Çimko Hazır Beton Genel Koordinatörü Mustafa Demirci, Polisan Yapı Kimyasalları Ar-Ge Müdürü Mahmut Ali Öncel, Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet İshak Yüce ve TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay konuşmalarıyla yer aldı. Konuşmalarda betonun dönüşen anlamları, malzeme üzerinden kurulan mimari ilişkiler ve yaz okulunun bu yıl Gaziantep’te düzenlenmesinden duyulan memnuniyet paylaşıldı.

Açılış ve tanışma oturumunun ardından, 16 katılımcı öğrenciyle birlikte Zeugma Mozaik Müzesi’ne bir ziyaret gerçekleştirildi. Ziyaret, temanın tarihsel ve tasarımsal bir bağlamda ele alınmasına olanak tanırken, mimari üretim süreçlerinde yerel dokularla temas kurmanın önemine dikkat çekti.

Günün ilerleyen saatlerinde Gaziantep Üniversitesi’ne dönülerek küratörümüz Yüksek Mimar Erhan Vural tarafından tema sunumu gerçekleştirildi. Ardından moderatörlerin katılımıyla yürütülen oturumda öğrenciler, betonun mimari tasarımlardaki sınırları ve olasılıkları üzerine düşünmeye başladılar.

Yoğun, ilham verici ve katmanlı bir ilk günün ardından öğrenciler, temaya dair ilk izlenimlerini üretime taşımaya başladı. Ağlar kuruldu, sorular oluştu, süreç başladı.